MENU
 

Dikenali sebagai 'Masjid Terapung', senibinanya gabungan pengaruh moden dan 'Moor'. Ia kelihatan unik dan cantik pada malam hari. Masjid Tengku Tengah Zaharah dibina di atas pelantar terapung, memberikan ia sudut unik.

Ia terletak di sungai Terengganu dan salah satu senibina moden hasil salah seorang putera Di Raja Terengganu. Masjid putih berkilauan turut menjadi ikon baru dalam senibina Islam di negara ini.

Malah, pembinaan masjid ini turut memuatkan ciri setempat dengan penggunaan batu marmar, seramik dan bomanit.

Pembinaan masjid ini sebenarnya adalah inspirasi Almarhum Sultan Terengganu, Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah ibni al-Marhum Sultan Ismail Nasiruddin Shah. Masjid ini dinamakan sempena ibunya, Tuanku Intan Zaharah binti Almarhum Tengku Seri Setia Raja.Kedamaian masjid ini turut terserlah dengan keindahan Laut China Selatan, menjadikan ia suatu destinasi pelancongan yang menarik di Terengganu.

Tips
Masjid ini terletak di Teluk Ibai, hanya 4 km dari pusat bandar Kuala Terengganu dan berdekatan dengan kawasan pantai Terengganu.

Pengangkutan

  • Bas, Kereta
    Masjid ini terletak di Jalan Sultan Mahmud, kira-kira 4 km dari pusat bandar Kuala Terengganu. Dari bandar Terengganu, anda perlu mengikut arah ke selatan menuju head Marang atau Kuantan menggunakan bas, atau memandu kereta. Setelah kira-kira 6 - 8 km, anda akan dapat melihat masjid di tepi jalan di sebelah kiri.

Talian Untuk Dihubungi
Hubungi Pusat Maklumat Pelancongan Terengganu di talian : 609-622 1553 Faks: 609-622 1957